Post Image

Lehimleme işlemini genel olarak tanımlamak gerekirse metal parçalarını birbirine kalıcı olarak tutturmaktır diyebiliriz. Bu işlemi yapmanın ise çeşitli yolları bulunmaktadır. Öncelikle lehimleme işlemi için mutlaka bir ısı kaynağı gerekmektedir.

Lehimlenecek olan metallerin yapısına ve sertliğine göre farklı ısı kaynakları kullanılabilir. Bu ısı kaynakları arasında alev tabancası, fırın, indüksiyon, dirençle ısıtma, erimiş tuz ya da metal banyosu gibi seçenekler sayılabilir.

Bütün bu işlemlerin yapılması esnasında ise farklı yoğunluğa sahip metallerin erimesi sebebiyle lehim yapılan yüzeyde belli artıklar birikir. İşte bu artıklara lehim cüruf hurdası adı verilir. Metallerin havayla temas etmesi sebebiyle oluşan oksitlenmeyle ortaya çıkan bu artıklara metal küfü de denir.

Bu sebeple ortaya çıkabilecek olan lehim hurdası artıklarından mümkün olduğunca kurtulmak ve miktarı en aza indirmek için lehimleme işleminde farklı alaşımlardan oluşan pasta ya da dekupan denilen bir yardımcı malzeme kullanılır. Lehimleme işlemi yapılan işin çeşidine göre el aletleri ile ya da seri üretim yapan bant şeklindeki makinelerle yapılabilir.

Tüm bu proseslerden kaynaklı oluşan atıkların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için geri dönüştürülmelidir.

Kaynak: http://www.lehimcurufu.com © Copyright Makaleyi izinsiz kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir